Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hierExtra nieuwsbrief: DNA-test Neuro op de Clubmatch Extra editie
Extra nieuwsbrief Prikactie

Zoals u weet, heeft de faculteit diergeneeskunde van Utrecht het gen gevonden, dat de Cerebrale Dysfunctie (Neuro) veroorzaakt bij de Stabijhoun. Het is nu mogelijk via het DNA te bepalen of een hond drager is van deze aandoening of vrij. Op de AV zal een voorstel worden behandeld om deze test verplicht te stellen voor fokdieren, voor het verkrijgen van een Positief Dek-advies.

Voor de DNA-test moet een kleine hoeveelheid bloed worden afgenomen bij uw hond. Om zo snel mogelijk een groot aantal honden te laten testen waarmee gefokt gaat worden, houden we op de Kampioenschapsclubmatch van 30 mei a.s. een “Prikactie”. In deze nieuwsbrief leest u daar alles over.


Kosten en procedure DNA-test en bloedafname

Het normale tarief van de DNA-test is ca. € 75,- en daar komen nog dierenartskosten bovenop voor consult en bloedafname. 
Op de Clubmatch van 30 mei zal een gereduceerd tarief gelden: de universiteit rekent dan voor het verwerken van het bloed het speciale tarief van ca. € 50,-. Die rekening wordt u door de universiteit toegestuurd. 

De bloedafname tijdens de Clubmatch is voor NVSW-leden gratis. Aan niet-leden wordt € 15,- in rekening gebracht, contant te voldoen aan een medewerker van de NVSW.

U dient het volledig ingevulde testformulier mee te nemen dat u hier kunt downloaden

Neemt u (een kopie van) de stamboom van uw hond mee, zodat de identiteit van de hond gecontroleerd kan worden.

Als u hiervan gebruik wilt maken, dient u zich aan te melden


Als u niet naar de clubmatch komt ...

Als u niet naar de Clubmatch komt maar wel wilt testen, dan kunt u bij uw eigen dierenarts terecht. Download het testformulier hier en neem dat samen met (een kopie van) de stamboom van de hond mee. De dierenarts controleert de chip van uw hond en neemt het bloed af, dat gratis naar de universiteit kan worden gestuurd. De normale DNA-testkosten bedragen ca. € 75,- die u via een toegestuurde rekening aan de universiteit kunt overmaken. Bij de dierenarts betaalt u alleen het consult en de bloedafname.


Er is in het verleden al bloed afgenomen van uw hond?

Er zijn Stabijs waarvan in het verleden al bloed is afgenomen voor onderzoek in Utrecht. Indien toen toestemming is gegeven om dat bloed voor wetenschappelijk onderzoek te gebruiken, hoeft er niet opnieuw geprikt te worden. Dit zijn bijv. de honden die ruim twee jaar geleden bloed hebben gegeven voor het PDA-onderzoek.

Als dat het geval is bij uw hond, hoeft u alleen dit formulier in te vullen en op te sturen. Op de plaats waar de naam van dierenarts moet worden genoteerd schrijft u dan: bloedmonster al in het bezit van de Universiteit. U kunt het ingevulde formulier vervolgens zelf opsturen naar de Universiteit van Utrecht. U krijgt dan gratis te horen of uw hond drager is of vrij.


Er is al DNA afgenomen voor afstammingsonderzoek?

Sinds 14 juni 2014 is het verplicht voor fokdieren om DNA af te laten nemen voor afstammingsonderzoek bij de pups; het DNA-profiel. Hierbij wordt met een swab wat wangslijmvlies afgenomen door een medewerker van de Raad van Beheer. Dit DNA kan helaas NIET gebruikt worden voor de Neuro-test.


Formulier invullen

Op het testformulier wordt gevraagd of u de uitslag wel of niet wilt delen met de rasvereniging en of het DNA wel of niet voor volgend medisch onderzoek mag worden gebruikt. Vult u bij beide alstublieft in dat u daar wel toestemming voor geeft, dat scheelt een hoop extra werk en kosten in de toekomst. Op dit moment loop het DNA-onderzoek naar het PDA-hartprobleem bij de Stabijhoun nog steeds. Als daar een DNA-test voor beschikbaar komt, hoeft u niet nogmaals bloed af te laten nemen.

Voortgang PDA-onderzoek


Peiling clubblad, website en nieuwsbrief

Omdat het altijd beter kan, zouden we graag uw mening horen over ons verenigingsblad De Fryske Hounen. Ook vernemen we graag wat u van de website vindt en van de nieuwsbrief die u per e-mail ontvangt. Ziet u verbeterpunten? Laat het ons weten, uw mening telt! Het invullen kost hooguit 10 minuten.

U kunt de vragenlijst invullen tot 10 juni 2015


English translation

For our English speaking members: the procedure for foreign countries and a translation of the form will be available as soon as possible.


Fokkersberaad 4 juni

Op het fokkersberaad van 4 juni a.s. zullen de beide onderzoekers, drs. Q.E.M. Stassen en geneticus P. Leegwater, uitgebreid ingaan op hun onderzoek en het belang van het testen van de fokdieren.

U kunt zich hier aanmelden
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken