Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hierdertigste nieuwsbrief editie 30, 23 januari 2016
Clubblad komt vaker in de bus

Het clubblad komt m.i.v. 2016  zes keer per jaar uit.

Een aantal zaken veranderen:

  • De geboorte-en overlijdensberichten worden niet meer in het clubblad vermeld, maar uitsluitend nog op de website www.nvsw.nl . De geboorteberichten staan daar al, de overlijdensberichten komen onder de kop "Diverse".
  • Om het blad te kunnen blijven uitgeven zonder contributieverhoging, worden er advertenties geplaatst. Contactpersoon daarvoor is Dick Greve ( advertenties@nvsw.nl ).
  • Ook kunnen keffertjes geplaatst worden ( zie apart kopje)

Keffertjes

Een keffertje is een kleine rubrieksadvertentie met een kolombreedte van 40 mm. Dit zijn 36 leestekens per regel. Een foto wordt als 5 regels geplaatst en berekend.

De kosten zijn per regel                        1x                         3x                          6x

Ledenprijs                                           € 1,50                   € 1,45                    € 1,40

Niet leden                                           € 3,75                   € 3,50                    € 3,30 

 

Opgeven kan via: keffertjes@nvsw.nl

Er zijn verschillende rubrieken mogelijk: huisdieren, boerderijdieren, vachtverzorging, oppas, uitlaatservice, training, opvoeding, vakantieverblijven, interieur, tuinen, diversen,


Genetische analyse van de Stabijhoun

Op verzoek van de NVSW heeft de Universiteit van Wageningen een genetische analyse gemaakt van de Stabijhoun populatie. Op 20 januari zijn de resultaten daarvan openbaar geworden. Conclusie was dat de genetische diversiteit van de Stabijhoun zeer beperkt is en dat maatregelen nodig zijn. Er is een aantal aanbevelingen gegeven. Het  belangrijkste en meest vergaande is dat er geadviseerd wordt om een outcross programma op te zetten met zowel look-alikes (wel DNA-testen) als andere rassen. Een werkgroep zal deze aanbevelingen bestuderen en komen met voorstellen richting bestuur en ledenvergadering.

We hebben de andere rasvereniging uitgenodigd om deel uit te maken van deze werkgroep zodat het een gezamenlijke werkgroep wordt van beide rasverenigingen. Ook hebben we de RvB op de hoogte gebracht van dit onderzoek.

De door de onderzoeker geschreven samenvatting en het volledige rapport zijn te vinden op de website www.nvsw.nl


PDA onderzoek vordert

De Universiteit van Utrecht is al geruime tijd op zoek naar een DNA-test voor PDA ( Patente Ductus Arteriosus), een ernstige hartziekte die bij de Stabij voorkomt. De wetenschappers hebben nu verschillen gevonden op het DNA waarvan vermoed wordt dat ze PDA veroorzaken. Er is nog veel extra onderzoek nodig. Een aantal stabij eigenaren is daarom om toestemming gevraagd om het bij de RvB opgeslagen DNA te mogen gebruiken.

Uiteraard volgen we dit op de voet en houden u op de hoogte. 


Gezocht: Nieuwe vakantie adressen
Gezocht:  nieuwe vakantie adressen voor de Vakantie Bemiddeling Centrale
Honden  vakantie –opvang vóór en dóór Stabij- / Wetterhounbezitters!
Hier kunt u meer lezen.
 
Wilt u meer informatie of overweegt u zich aan te melden, neem dan contact op met Francis Otten,
e-mail: francis@friesestabij.net of telefoon 0320-219288.
 

Fokkerscertificaten ouder dan 1 jaar

Vanaf 2016 ontvangen fokkers met een fokkerscertificaat aan het begin van het jaar een herinnering als de geldigheidstermijn van hun certificaat verloopt. Het certificaat is 5 jaar geldig. Dit jaar worden herinneringen gestuurd aan fokkers met een certificaat uit 2010 en 2011 (tenzij dit inmiddels is verlengd). Heeft u een certificaat van vóór 2010 wat u wilt verlengen? Vult u dan het aanvraagformulier in (www.nvsw.nl) en stuur dit voorzien van een handtekening en een kopie van uw huidige certificaat in naar de secretaris van de NVSW. Namen van fokkers met een verlopen certificaat kunnen niet meer op de NVSW-site blijven staan.


Hanneke Dijkman

Het bestuur heeft besloten om Hanneke Dijkman tot Lid van Verdienste te benoemen. Het bijbehorende bord is haar op 20 januari door de voorzitter overhandigd.


Opgeven Clubmatch

U kunt tot 16 maart inschrijven voor de Kampioenschapsclubmatch via deze link:

nvsw.showadmin.nl


Agenda

7 februari, wandeling met inventarisatie in Appelscha. Meer hier.

2 april Clubmatch in Zutphen

28 mei 1e fokkersdag 2016 in Zutphen

25 juni Algemene Vergadering in Putten        leden hebben t/m 25 april de tijd om voorstellen in te leveren bij de secretaris

18 september vrijwilligersdag

29 oktober 2e fokkersdag 2016 in Zutphen

Wat, waar en wanneerShowverslagen

Heeft u showverslagen die nog niet op de website staan, stuurt u dan een scan of kopie naar Margaritha Falkena

 Afmelden voor deze nieuwsbrief
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken