Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hier



Achtentwintigste Nieuwsbrief editie 28, 24 september 2015
Degenaratieve Myelopathie (DM)

De FAC Wetterhounen krijgt af en toe meldingen over problemen die mogelijk veroorzaakt zouden kunnen worden door DM. De FAC Wetterhounen heeft deze meldingen in beeld en is wil hier uiteraard op de goede manier mee omgaan.

Het is de bedoeling om in de komende maanden hierover met de Universiteit Utrecht en andere wetenschappers in gesprek te gaan en inventarisaties te doen van de situatie bij de Wetterhounen en de ervaringen van diverse DNA-tests bij andere rasverenigingen. Helaas is er veel verschil van inzicht in de exacte wijze van vererving. Gezien de verschillen van inzicht bij de wetenschappers en, de ervaringen van andere rasverenigingen die bekend zijn met dit probleem heeft de FAC Wetterhounen de Universiteit van Utrecht gevraagd om advies en ondersteuning.

Lees verder


Mogelijkheid tot bloedafname op 2e Fokkersdag

Voortaan is de CD-status verplicht bij het aanvragen van een dekadvies, zowel voor de reu als de teef. Van  veel reuen en teven  is de CD-status nog niet bekend.

Op de Fokkersdag op 31 oktober a.s. is het weer mogelijk op bloed af te laten nemen voor de DNA test op CD (Neuro). Het afnemen van het bloed is voor leden van de NVSW gratis. Voor de test geldt een gereduceerd tarief van € 40,-.
Wacht niet langer en laat Uw reu/teef testen.


Tip: Dekreu eigenaren kunnen dan meteen meedoen aan de Dekreuen parade.

aanmelden hier.https://www.nvsw.nl/index.php?sp=252


Voorstellen nieuw redactielid/webmaster

Het bestuur heeft op 11 september een nieuw redactielid/webmaster benoemd.                                                                                                                                         

Mijn naam is Ben Strik, ik woon met mijn vrouw Erna en twee stabijreuen in Heerlen.We hebben eenzoon en een dochter die allebei het huis al uit zijn. Ik ben 52 jaar en werk als Production Engineer bij ASML in Veldhoven. Een technische functie die weinig van doen heeft met honden.

Zolang we samen zijn hebben we honden gehad, meestal kruisingen en sinds 2009 stabijtjes. Toen ons boomertje een jaar of tien werd gingen we op zoek naar een nieuwe hond. Dat deden we door op internet hondenfoto's te bekijken. Zo vonden we de stabij, de karakterbeschrijving stond ons wel aan en zo kwam Kjeld van Holwerda Sathe (Baloo) in ons leven. De fokker drukte ons op het hart om met het hondje te gaan fokken als dat mogelijk was. Dat hebben we gedaan en uit het eerste nestje kregen we Abel Beau Fan Dútser Lânsdouwe (Beau). Baloo heeft inmiddels voor drie nestjes gezorgd en Beau's eerste nestje is op 17 augustus geboren.

Ondertussen was ik benaderd om vrijwilligerswerk voor de vereniging te doen, als webmaster en redactielid van het verenigingsblad.Ik draai ondertussen al twee maanden mee en het bevalt me goed. Ik hoop nog veel bij te kunnen dragen 


Nieuwe leden Stabij-FAC benoemd

Het bestuur heeft op 11 september twee nieuwe leden van deStabij-FAC benoemd.Hieronder stellen zij zich aan u voor.

Wendy Colijn.

Mijn naam is Wendy Colijn, ik ben 41 lentes jong en ik woon samen met mijn man Gerard en twee Friese Stabij`s in Sliedrecht Zuid Holland. Ik werk parttime als medewerker bloedafname voor een medisch diagnostisch centrum en doe de administratie voor ons eigen bedrijfje. Mijn hobby`s zijn allereerst mijn twee honden Roef en Dyme en daarnaast wandel, dans en zing ik graag.

In 1992 is mijn liefde voor het ras ontstaan door het krijgen van mijn Stabijna "Biep", een heerlijke ondernemende deugniet die maar liefst 17 jaar bij me mocht worden. Mijn hart verloren aan dit heerlijke ras en me er steeds meer in verdiept.Nu mijn steentje bijdragen aan het behoud van dit unieke Nederlandse ras.

Peter van Esch

Als nieuw lid van de Stabij FAC - met als speciaal aandachtsgebied “internationale contacten” - wil ik mij graag aan jullie voorstellen.

Mijn naam is Peter van Esch. Ik ben 53 jaar, geboren en getogen in Hilversum, maar - na een aantal omzwervingen door het land – sinds juni 2008 woonachtig in Anerveen. Anerveen is een klein buurtschap in het uiterste noordoosten van de provincie Overijssel tussen Coevorden en Gramsbergen. Samen met mijn vrouw Judith runnen we daar een woon- en werkboerderij voor jongeren met een verstandelijke beperking en/of autisme.

Op de boerderij bieden wij 24-uurzorg aan 7 jongvolwassen. Daarnaast is er dagbesteding in de vorm van een kwekerij, een werkplaats, een minicamping en dierverzorging. Onze “veestapel” bestaat op dit moment officieel uit 16 kippen (hennen), 7 dwerggeiten en 5 Drentse heideschapen. Illegaal en onbedoeld verzorgen wij verder de catering voor talrijke konijnen, muizen, mussen en ander gevogelte, die zo hun graantje en grassprietje meepikken.
Bovenaan de voedselketen staan onze 3 trotse, eigenzinnige, Friese viervoeters: oma An Cnoc (12 jaar), dochter Iona (bijna 9 jaar) en kleindochter Brackla (2 jaar). Deze Stabij’s blijken ook over zeer therapeutische gaven te beschikken, die een rustgevende en positieve invloed op de jongeren hebben.

Onze eerste Friese Stabij Dimple (officieel Eardske fan mid Fryslan) kwam bij ons wonen in 1993 en al snel werden wij door het Stabij-virus besmet. We werden in 1994 lid van de NVSW en in 1996 volgde de 2e Stabij Scapa (Binske fan’t Gaelefjild). Met haar zijn we begonnen te fokken onder de kennelnaam fan’t Essenerfjild. Uit het eerste nest, dat in 1999 geboren werd, hebben wij een teefje gehouden: Brora.
In het totaal hebben wij tot nu toe 6 nesten gefokt, waaruit in het totaal 51 pups geboren zijn. Wij hebben zelf 6 Stabij’s in bezit (gehad).

Ik vind het een eer en een uitdaging om deze functie bij de FAC te gaan vervullen. Ons mooie Friese ras verspreidt zich langzaam maar zeker over de wereldbol. Dat is natuurlijk fantastisch, maar mede gelet op de geringe grootte van het ras en de aanwezige gezondheidsproblemen is het van belang om goed samen te werken én te overleggen met de groeiende Stabij-populaties in andere Europese landen en overzees. Ik hoop daaraan een positieve bijdrage te kunnen leveren.                                                    


Eerste Engelse Stabijhouns met Nederlandse stamboom

Om te zorgen dat de Engelse en Amerikaanse Stabij- en Wetterhounpopulaties niet verloren gaan,biedt de Raad van Beheer, op initiatief van de NVSW, de mogelijkheid voor nesten die in Engeland of Amerika geboren worden, in Nederland stambomen aan te vragen. Inmiddels zijn voor de eerste Engelse Stabijhouns op 13 augustus jl. stambomen afgegeven.

 

Meer op Raadar van de RvB. 


Lezing : Angst voor vuurwerk en harde knallen

  Datum: 24 oktober 2015 (aanvang 13:00 uur)
  Locatie: De Aker, Fontanusplein 2 in Putten
  Voor wie: iedereen die lid is van de NVSW
  Prijs: € 15,00
  Inschrijven: via de webwinkel (Klik hier!)



  naar webwinkel                                    


Analyse gezondheidssituatie Stabij

Op verzoek van het bestuur maakt een student van de Universiteit van Wageningen een analyse van de gezondheidssituatie van de Stabijhoun. Daarnaast onderzoekt hij onder meer het verloop van de inteelt- en verwantschapscoëfficiënt. Onder andere met de uitkomsten van dit onderzoek gaat een klein groepje leden bekijken of er ook voor de Stabij gestart moet en kan worden met een outcross-fokbeleid.  Is dit het geval dan zal deze start-groep ook uitgebreid kunnen worden met meer deskundige leden. De startgroep bestaat uit:

Hans van den Hoek, Jildou Wolfs-vd Woude, Marjolein Roosendaal, Jan Nuyten, Nicole Devos en Kor Oldenbroek ( Universiteit Wageningen)



Op de agenda

24 oktober Lezing "Angst voor vuurwerk en knallen"

31 oktober, 2e Fokkersdag 2015 in Zutphen

7 november, start NVSW Fokkerscursus najaar

13,14 en 15 november, Zweetwerkweekend op Terschelling

17 januari, start NVSW Fokkerscursus voorjaar

2 april NVSW Clubmatch 2016

28 mei 1e Fokkersdag 2016

29 oktober 2e Fokkersdag 2016

Wat, waar en wanneer

 



Nieuw in de webwinkel

Het assortiment in de webwinkel is uitgebreid met fleece sjaals en fleece mutsen in diverse kleuren.

Niet normale sjaals en mutsen, maar met een
mooi geborduurde Stabijhoun- of Wetterhoun kop er op.

Te bestellen in de webwinkel


1e Nationaal Hondendiner

Het Nederlands KankerFonds voor Dieren (NKFD) organiseert op zaterdag 10 oktober de eerste editie van het Nationaal Hondendiner op het strand Renesse-Oost bij Strandrestaurant Our Seaside. Het Nationaal Hondendiner bestaat uit een middag vullend programma en een benefietdiner. De opbrengsten van deze dag komen ten bate van het NKFD. 

Tijdens de ludieke hondenlunch genieten hond en baas samen van een overheerlijke lunch. Het is voor durfals, want de baas eet tijdens de lunch wat de hond eet. Wie durft de uitdaging aan om hetzelfde als zijn hond te eten?

Meer informatie vindt u op 

www.nationaalhondendiner.nl.


Onaangelijnd app

Met de app Onaangelijnd vind je heel snel de dichtstbijzijnde honden losloopgebieden.

De Onaangelijnd app is te downloaden voor IOS en Android. Voor meer informatie en downloaden:

www.onaangelijnd.nl

 



Geen nieuwe showverslagen

Er zijn geen nieuwe showverlagen binnen gekomen. Heeft u showverslagen die nog niet op de ledenpagina gepubliceerd zijn, stuur dan een scan of kopie naar Marguerita Falkena



Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken