Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hierZesentwintigste nieuwsbrief Editie 26, mei 2015
Laatste info over Cerebrale Dysfunctie bij de Stabij

Op 4 juni a.s. zal een extra fokkersberaad worden gehouden voor de Stabijhoun, met als onderwerp de DNA-test voor Cerebrale Dysfunctie (Neuro). De mutatie voor deze dramatische aandoening is gevonden en daar zijn we ontzettend blij mee, maar hoe gaan we daar nu het beste mee om? We willen uiteraard geen lijders fokken, maar ook de genenpool niet verkleinen. Een deskundige van de Faculteit Diergeneeskunde Utrecht, die bij het onderzoek is betrokken, zal deze avond uitleg komen geven over de aandoening, over de DNA-test en over wat verstandig is om te doen en wat vooral niet te doen. Toegang voor NVSW-leden is gratis, maar meldt u zich even aan zodat we weten hoe veel mensen we kunnen verwachten.

Een must voor alle fokkers en dekreu-eigenaren!


Voorstel wijziging fokreglement Stabijhoun t.b.v. DNA-test Neuro

Nu de mutatie voor Cerebrale Dysfunctie (Neuro) is gevonden en een DNA-test beschikbaar is om de dragers van de vrije honden te onderscheiden, menen we dat het noodzakelijk is het fokreglement te wijzigen zodat er geen lijders meer geboren worden. Op de Algemene Vergadering van 20 juni aanstaande zal het bestuur dan ook voorstellen om de DNA-test te verplichten voor fokdieren, waarbij het combineren van twee dragers niet is toegestaan. Als u vragen heeft over de noodzaak van deze verplichting, komt u dan vooral naar het extra fokkersberaad, waar uitleg wordt gegeven door een deskundige die alle vragen kan beantwoorden.

Alle leden zijn welkom op de Algemene Vergadering


DNA-test Neuro op de Clubmatch

Met een verplichte Neuro DNA-test voor fokdieren in het verschiet, zou het mooi zijn als zo veel mogelijk honden al zo snel mogelijk kunnen worden getest. Voor deze test is het nodig bij iedere hond een kleine hoeveelheid bloed af te nemen. We zijn druk bezig de mogelijkheid te scheppen om op de Clubmatch (30 mei aanstaande) al een ‘prikactie’ te organiseren voor de Neuro DNA-test. Exacte info over aanmelden en kosten komen later in een extra nieuwsbrief en zal zo breed mogelijk worden aangekondigd. Houd uw mailbox, de website en Facebook dus in de gaten.

Als u toch gaat, kunt u de Clubmatch en de prikactie mooi combineren


NVSW Kampioenschapsclubmatch op 30 mei

Zaterdag 30 mei houdt de NVSW haar jaarlijkse Kampioenschapsclubmatch. Lekker veel Stabij- en Wettermensen met hun honden bij elkaar. De locatie is de inmiddels vertrouwde Hanzehal in Zutphen. Iedereen krijgt een beschrijving van zijn hond, er zijn mooie bekers te winnen (maar dat is natuurlijk niet het belangrijkste) en voor iedere deelnemer is er een presentje, zoals u dat van ons gewend bent. Voor kinderen van 6 t/m 13 jaar is er de mogelijkheid mee te doen aan de kind/hondshow of de juniorhandling. Inschrijven kan alleen met een hond die ook meedoet aan de reguliere keuringen van de clubmatch. Ook hier hebben we natuurlijk aan een mooie prijs gedacht. U heeft nog tot en met zondag 17 mei om in te schrijven. De inschrijving sluit die dag onherroepelijk om 24.00 uur. Houdt u daar rekening mee als u per post inschrijft!

Kom op bezoek of schrijf in


Fokkersberaad Wetterhoun 26 mei

Op dinsdag 26 mei organiseert de NVSW een Fokkersberaad in Putten voor de Wetterhoun. Agendapunten zijn onder andere: jaarverslag beleidsplan Fokkerij  2013-2028; voorstel om in 2015-2016 één outcross te doen en daar vier rassen voor aan te wijzen; openstellen hulpboeken - aankeuringsprotocol; jaarverslag Wetter-FAC; fokreglement - zijn er wijzigingen en/of aanvullingen nodig? Aanstaande fokkers, dekreu-eigenaren en andere belangstellenden zijn uiteraard ook van harte welkom. Stuur dan even een mailtje naar de FAC-secretaris, dan krijgt u de stukken die bij de bijeenkomst horen.

Wij hopen op een grote opkomst!


Animal event

Een gezellige dag vol dierenplezier beleef je tijdens Animal Event, het leukste dierenevenement van Nederland bij de Beekse Bergen. De meest uiteenlopende huisdieren zijn te bewonderen in het uitgebreide promodorp, waar specialisten ook alles over deze dieren kunnen vertellen. Je vindt er vooral veel honden, maar ook konijnen, knaagdieren, (roof)vogels, reptielen, vissen, katten, boerderijdieren en paarden. Naast uitgebreide informatie over training, voeding en verzorging kun je bijvoorbeeld leren hoe je een konijn leert dansen, een hond leert duiken of een paard leert liggen. De hele dag door zijn vele dieren en hun baasjes te bewonderen in de diverse showpistes tijdens demonstraties en shows.

Van 8 tot 10 mei 2015 bij de Beekse Bergen in Hilvarenbeek


Nieuwe fokkerscursussen gepland

Er zijn twee nieuwe fokkerscursussen gepland, bedoeld voor beginnende fokkers en dekreu-eigenaren van beide Friese rassen. De cursus zal u meer inzicht geven in wat u kunt verwachten bij het fokken van een nestje of het inzetten van uw reu als dekreu. Aan het eind van de cursus zijn al uw vragen hopelijk beantwoord en kunt u geïnformeerde besluiten nemen over hoe u de zaken aan gaat pakken. Naast theorie over algemene fok-aspecten die u tegen kunt komen, worden er ras- en verenigingsspecifieke onderwerpen behandeld zoals bekende gezondheidsproblemen en regelgeving. U krijgt een dik theorieboek en er zullen gastsprekers worden uitgenodigd die nadere toelichting komen geven. Iedere cursus duurt 4 dagen. De najaarscursus start op 7 november, de voorjaarscursus op 17 januari 2016.

Geeft u zich op tijd op want de cursus zit vaak snel vol


Reminder voor dekreu-eigenaren

Als lid van de NVSW heeft u zich verbonden aan ons fokreglement en de combinatie waar uw reu aan mee gaat werken moet dus ook voldoen aan dat fokreglement. Een reu mag alleen dekken als de combinatie een Positief Fokadvies van de NVSW heeft gekregen. Als dekreu-eigenaar krijgt u altijd een afschrift van dat advies. Als uw reu gevraagd wordt voor een combinatie met een teef van buiten de NVSW, dan dient u zelf een Fokadvies aan te vragen bij de FAC. De FAC bekijkt dan of de combinatie voldoet aan de minimale gezondheidseisen. Heeft u geen Fokadvies gekregen en laat u uw reu toch dekken, dan treedt het sanctiebeleid in werking.

Bij twijfel kunt u altijd contact opnemen met de Fok Advies Commissie van uw ras


De Nationale: 2e CAC show voor de Nederlandse Hondenrassen 27 juni

Voor de tweede keer zullen alle Nederlandse Hondenrassen gezamenlijk een Kampioenschapswedstrijd organiseren. Elk evenement heeft tijd nodig om op stoom te komen. Hondententoonstellingen zijn daar goede voorbeelden van, maar nu begint de editie 2015 echt te lopen. In 2013 was het een succes met ruim 570 honden: een feest van de Nederlandse Hondenrassen en een feest voor de fokkers en bezoekers. En dat willen wij er dit jaar ook weer van maken; een groot feest, een eerbetoon aan onze prachtige rassen.

Zorg dat u erbij bent


Op de agenda:

9 mei Workingtest trainingsdag, thema: verloren zoek

26 mei Fokkersberaad Wetterhoun te Putten

30 mei Kampioenschaps Clubmatch te Zutphen

4 juni Fokkersberaad Stabijhoun over DNA-test Neuro te Putten

14 juni Workingtest trainingsdag, thema: waterwerk

20 juni Algemene Leden Vergadering

27 juni 2e CAC-show Nederlandse hondenrassen Zwolle

13 september Workingtest trainingsdag, thema: meervoudig apport

20 september NVSW vrijwilligersdag 

10 oktober 3e Workingtest

24 oktober Lezing 'angst voor vuurwerk en harde knallen'

Wat, waar en wanneerJWC-activiteiten

Ook dit voorjaar organiseert de JWC weer trainingsdagen voor zowel de Stabij- als de Wetterhoun. Met gelijkgestemden en instructeurs die uw rassen zeer goed kennen gaan we aan de slag met zowel beginnende honden als de (ver)gevorderde honden. De eerstkomende workshop heeft als thema Verloren zoek. U kunt nog t/m zondag 3 mei inschrijven. In juni komt het onderdeel Waterwerk aan bod.

Inschrijven via de website


Dag van de hond

Tijdens de landelijke Dag van de Hond kunnen alle (potentiële) hondeneigenaren op ruim 30 plaatsen in het land terecht voor informatie, demonstraties en activiteiten op het gebied van (ras)honden en alle vormen van hondensport. Het thema is dit jaar 'Sport & Spel' en het programma is op iedere locatie anders. Er zijn demonstraties gehoorzaamheid en hondensport zoals behendigheid of speuren. Er zijn parades van hondenrassen, er kunnen vragen gesteld worden aan een gedragsdeskundige,  voedingsdeskundige, DiBeVo Dierenspeciaalzaak of ABHB Trimsalon.


Overzicht locaties


De nieuwste show-verslagen op de website

De verslagen van de show in Eindhoven zijn op de ledenpagina’s gepubliceerd. Heeft u showverslagen die daar nog niet staan, stuurt u dan een scan of kopie naar Marguerita Falkena
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken