Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hierExtra nieuwsbrief Extra editie
Goed nieuws: de mutatie voor Neuro is gevonden!


De mutatie die de neurologische problemen bij de Stabijhoun veroorzaakt is gevonden. 

Cerebrale dysfunctie (of Neuro, zoals het in de wandelgangen wordt genoemd) is een aandoening die zich al in het nest uit. Rond de leeftijd van 6 weken gaan pups afwijkend en dwangmatig gedrag vertonen: steeds dezelfde beweging herhalen, rondjes draaien, achteruit of heen en weer lopen. Lijders hebben een overmatige bewegingsdrang, eten slecht, vermageren sterk en overlijden binnen enkele maanden.

Vanaf nu is het dus mogelijk om ouderdieren te testen zodat we kunnen voorkomen dat er lijders worden geboren, en dat is goed nieuws!

Zoals we al vermoedden gaat het om een enkelvoudig recessief verervende aandoening. Dit betekent dat pups alleen verschijnselen krijgen als ze van zowel de vader als de moeder de mutatie krijgen. Dragers, die maar van 1 van beide ouders een mutatie hebben meegekregen, worden niet ziek maar kunnen wel de mutatie doorgeven aan het nageslacht. 

Als 2 dragers worden gecombineerd zal gemiddeld 25% van de pups verschijnselen vertonen (lijders), 50% drager zijn en 25% klinisch en genetisch gezond zijn. Als een drager met een gezonde hond wordt gecombineerd zullen er gemiddeld 50% dragers en 50% genetisch gezonde honden worden geboren, maar nooit lijders. Dit betekent dus dat dragers, die mogelijk andere waardevolle eigenschappen hebben, niet automatisch van de fok uitgesloten hoeven te worden.

De Fok Advies Commissie zal z.s.m. samen met de onderzoekers van de universiteit van Utrecht de te nemen vervolgstappen uitwerken. Uiteraard houden we u op de hoogte.Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken