Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hierVierentwintigste nieuwsbrief Editie 24, januari 2015
Outcross Wetterhounen

Tweede outcrossnest geboren: zondag 28 december is bij Limmie van der Woude het tweede outcrossnest (vader Grote Poedel) geboren; 6 reuen en 3 teven. Allen effen zwart, een paar met een witte borstvlek. Gemiddelde gewichten 400 gram. Moeder en kinderen maken met goed.
Eerste outcrossnest: het nest is inmiddels 6 weken en de pups doen het prima. Alle aanstaande baasjes zijn wezen kijken, ze gaan allemaal een mooie plek krijgen en binnen 1-2 weken gaan ze naar de nieuwe eigenaren.


Workshop 'Gehoorzame hond' 28 februari

Eigenwijs of niet, de Stabij en Wetter zijn hondenrassen die van oudsher met een jager hebben gewerkt. Honden dus die hebben geleerd om samen te werken met een mens. Sterker nog, een hond die uit zichzelf ging werken was hoogst ongewenst. Een mooie ingang om te gaan trainen, want wat is mooier dan een hond die graag wat voor je wil doen? Op 28 februari organiseert de JWC daarom de workshop 'Gehoorzame Hond' voor iedereen die zijn hond de basisgehoorzaamheidsoefeningen wil aanleren of wil opfrissen, en meer wil weten over de hondentaal. Theorie en praktijk wisselen elkaar deze dag af.

Alle honden zijn welkom, jong of oud


Oproep voor digitale schrijvers

Tijdens de komende fokkersdagen en de clubmatch zullen de verslagen van de beoordelingen opnieuw digitaal worden opgesteld. Wij zijn daarom op zoek naar 'schrijvers' die tijdens (een van) deze dagen de rapporten willen typen. Wij vragen daarbij bekendheid met tekstverwerking op de PC. Dat klinkt misschien wel zwaar, maar het gaat om eenvoudige handelingen en functies. Gelukkig hebben wij al vele jaren de (vaste) medewerking van een aantal schrijvers, maar wij weten niet of zij ook bereid zijn om de rapportages digitaal te verwerken. Daarom vragen we ook hen zich aan te melden.

Op de dag van de clubmatch en/of op de fokkersdag organiseren we ruim een uur van tevoren een bijeenkomst in de hal om instructie te geven over het programma. Uw aanwezigheid daarbij is dan noodzakelijk. De fokkersdagen zijn in 2015 op 25 april en 31 oktober. De clubmatch is op 30 mei. Natuurlijk kunt u zich ook voor één van deze data aanmelden. Op dit moment zijn we hard bezig met de voorbereidingen van deze activiteiten en deze oproep is daar een onderdeel van. U kunt uw aanmelding sturen naar Ineke Bosboom: evenementen@nvsw.nl of 031 - 466 50 06.
Alvast hartelijk dank voor uw medewerking.


Onderzoek: hond luistert echt naar wat je zegt

'Zit', 'blijf', 'apport'. Zouden honden begrijpen wat we zeggen, of reageren ze alleen op onze stem? Twee biologen van de University of Sussex hebben een interessant experiment gedaan. Daarbij werden aan honden in een zin een aantal commando's gegeven via een opname. Via luidsprekertjes werd gezorgd dat de honden de commando's op beide oren hoorden en de reacties daarop werden zorgvuldig geanalyseerd. Conclusie: ook al begrijpen ze niet alles wat we zeggen, honden luisteren echt. Niet alleen naar wat we zeggen, maar vooral ook hoe we het zeggen. En ze kunnen beide zaken van elkaar onderscheiden.

Zo schrijven de onderzoekers in het vakblad Current Biology


Afwikkeling DNA-afname afgelopen fokkersdag

Op de fokkersdag van 25 oktober is in samenwerking met de Raad van Beheer bij 51 honden DNA afgenomen i.v.m. de nieuwe regeling rondom afstamming en stamboomafgifte. Op 31 oktober ontving ik van de Raad een bevestiging van ontvangst. De profielen zouden door de Raad rechtstreeks naar de eigenaar van de hond worden verstuurd. De NVSW ontvangt geen kopie of mededeling dat de profielen zijn verstuurd. Begin december mailt een eigenaar mij met de vraag wanneer de profielen worden verzonden, hij heeft nog niets ontvangen. Uit navraag bij de Raad blijkt dat deze op 5 november een factuur heeft verzonden aan de NVSW. Zodra deze is betaald, worden de profielen verstuurd. Wij hebben echter nooit een factuur ontvangen. Na een aantal mailtjes over en weer ontving de NVSW op 20 december een factuur die dezelfde dag nog is betaald. Met een aantal eigenaren heb ik inmiddels afgesproken dat ze mij een mailtje sturen, zodra ze het profiel hebben ontvangen. Op die manier is het voor de NVSW mogelijk te weten te komen of de profielen nu wel of nog niet zijn verstuurd.
Dick Vermeij, secretaris


Kennisdag fokkers: Voeding voor teef en pups; maak een weloverwogen keuze!

Zaterdag 7 maart organiseren we de eerste Kennisdag voor fokkers. Elk jaar zullen wij als organisatie van de fokkerscursus een Kennisdag organiseren voor fokkers die de cursus gevolgd hebben. Naar aanleiding van de vele vragen tijdens de cursus ligt het thema voor de eerste Kennisdag voor de hand: voeding voor teef en pups, maak een weloverwogen keuze! Deze dag wordt gegeven door Lotte Huisman, voedingsdeskundige voor hond en kat. Alle leden die de fokkerscursus gevolgd hebben krijgen een uitnodiging voor deze dag.
Bestuur en medewerkers van de NVSW wensen u allen een gezond en gelukkig nieuwjaar!


Op de agenda:

11 januari Nieuwjaarswandeling met inventarisatie te Bussloo

17 januari 2015 Start NVSW Fokkerscursus te Zwolle

25 januari Wandeling met inventarisatie te Appelscha

7 februari Zweetwerk Terugkomdag

28 februari Workshop 'Gehoorzame hond'

8 maart Zweetwerk Terugkomdag

15 maart Kennismaking jachthondentraining

28 maart Workingtest trainingsdag beginners, thema: markeren

12 april Workingtest trainingsdag gevorderden, thema: markeren

18 april informatiemiddag 'puppy in huis' te Putten

25 april 1e Fokkersdag 2015

30 mei NVSW Kampioenschaps Clubmatch

Wat, waar en wanneer


De Kampioenschaps Clubmatch

De Clubmatch wordt dit jaar op 30 mei in Zutphen gehouden. Een uitstekende gelegenheid om met liefhebbers, fokkers en andere geïnteresseerden van gedachten te wisselen. En ... zo'n hal vol Fryske Hounen krijg je niet elke dag te zien. Wilt u weten hoe uw Houn wordt beoordeeld en wie er met de titel Clubwinner 2015 naar huis gaat?

Kom op bezoek of schrijf inAanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken