Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hier



Tweeëntwintigste nieuwsbrief Editie 22, september 2014
Senioren in het zonnetje

Djuke fen ’t Leeuwenhiem hoopt op dinsdag 9 september haar 17e verjaardag te vieren. Alvast van harte gefeliciteerd! Voor zover ons bekend is ze het oudste Stabijtje dat nu rondloopt. Wat een prachtig koppie hè? Bij de Wetterhounen voert  Bobby de ranglijst aan, hij is ruim 15 jaar. Heeft u ook zo’n bejaard besje rondlopen? Meld hem of haar dan aan voor de seniorenrubriek op de website, dan zetten wij er met liefde een gouden lijstje omheen.

Allemaal krasse knarren


Lezing “angst voor vuurwerk en harde knallen“

Het duurt nog even, maar voor velen zit de schrik er nu al in: de vuurwerkperiode. Helaas houdt men zich niet aan de voorgeschreven dagen en tijden waarop vuurwerk afgestoken mag worden en dus zijn veel honden wekenlang van de leg. Ook door het jaar heen kunnen plotselinge harde knallen een probleem opleveren. Wat kun je daar als baas nu aan doen? Janette Haring, ervaren trainer en gedragstherapeut, gaat in op de oorzaken van deze angst, hoe je hier het beste mee om kunt gaan en hoe je je hond kunt leren minder gevoelig te zijn voor harde geluiden.

18 oktober van 13.00 tot 17.00 in de Aker te Putten


Fokkersberaad Stabijhoun met lezing Paul Mandigers
Op zaterdag 13 september wordt een fokkersberaad voor de Stabijhoun gehouden in de Aker te Putten. Voorafgaand aan dit beraad zal dr. Paul Mandigers een lezing geven over het fokken met kleine populaties. Voor NVSW-leden is de toegang vrij, niet-leden betalen € 10,00 contant aan de zaal. De lezing begint om 13.00 uur, het fokkersberaad om 15.30 uur.
 

Bijke de camerahond?

Via de sociale media worden we overspoeld met foto’s van onze trouwe viervoeters en ook filmpjes zien we steeds vaker. Maar wat als je hond zelf de camera zou bedienen? Sinds kort kan dat. GoPro heeft een speciaal tuig ontwikkeld waaraan een kleine filmcamera bevestigd kan worden op de borst of de rug van je hond. Zo kan je de wereld ook eens vanuit zijn oogpunt waarnemen. Of het steady beelden oplevert durven we niet te garanderen, maar als er een Stabij of Wetter met razende-reporter-aspiraties opduikt, houdt de redactie zich aanbevolen, we kunnen nog best een goede verslaggever gebruiken!

GoPro Fetch dog harness


Nieuw: puppytest voor de Stabijhoun

Puppytests zijn er al langer, maar de NVSW Puppytest is helemaal afgestemd op het speciale karakter van de Stabij. De test is ontwikkeld door Janette Haring van de JWC, samen met kynologisch gedragsdeskundige Elian Hattinga van ’t Sant. De pups worden getest als ze ongeveer 7 weken oud zijn. Gekeken wordt hoe de pup zich in het algemeen gedraagt en hoe hij op verschillende situaties reageert. Ook al is het een momentopname, je kunt veel aflezen van de manier waarop de pup reageert op de nieuwe ervaringen. De puppytest is niet alleen een goed middel om wat meer informatie te verkrijgen over het karakter van de pup maar is ook handig voor de fokker om een goede match te kunnen maken met de nieuwe eigenaar. Op het fokkersberaad van 13 september zal Janette tekst en uitleg geven.

U kunt uw nest nu al aanmelden


Infomiddag: gehoorzame hond

Dat willen we allemaal wel: een gehoorzame hond. Dat opvoeding belangrijk is, weten we. Maar hoe doe je dat? Als hondenscholen het daar al niet onderling over eens zijn, hoe weet je dan als eigenaar of je het goed doet? En kun je een volwassen hond ook nog iets leren of is het op een gegeven moment 'te laat'? Janette Haring, ervaren trainer en gedragstherapeut, legt in deze middag uit hoe een hond leert en hoe u daar slim gebruik van kunt maken. Ook leert u tijdens deze middag iets over 'hondentaal' en hoe anders die is dan mensentaal.

20 september van 13.00 tot 17.00 in De Aker te Putten


Inschrijving Fokkerstour RvB geopend

De Raad van Beheer gaat ook in 2014 weer haar jaarlijkse Fokkerstour organiseren. Deze vindt plaats in oktober en november op drie verschillende locaties. Advocate Iaira Boissevain geeft uitleg over recht en onrecht in de fokkerswereld: kan de fokker zelf iets doen om zijn rechtspositie beter te waarborgen? Dr. Paul Mandigers zal ingaan op de meest voorkomende neurologische aandoeningen in de hondenfokkerij en op de diagnostiek daarvan. De derde sessie en spreker is nog niet bekend. Fokkers kunnen zelf aangeven welk thema ze voor een sessie zouden willen en een mogelijke spreker aandragen. Op basis van de wensen zal dan een thema worden bepaald en een spreker worden uitgenodigd.

Schrijf in en bepaal mee


Van puppymap naar puppyboekje

Tot nu toe was het gebruikelijk dat de nestbezoeker van de vereniging puppenmappen meenam bij het bezoek aan de fokker. Het bleek dat veel fokkers het vervelend vonden dat ze de mappen pas konden meegeven als de pups opgehaald werden. De nieuwe baasjes zijn dan zo in de ban van hun nieuwe huisgenoot, dat er van lezen niets komt. Fijner zou het zijn als er al eerder iets beschikbaar is. De nieuwe eigenaar kan zich dan van te voren goed voorbereiden.

Er is daarom gezocht naar een nieuwe, handige en betaalbare manier om informatie bij de pupkopers terecht te laten komen. Het is het nieuwe puppyboekje geworden. De inhoud is vergelijkbaar met de oude puppenmap, uiteraard geactualiseerd. Iedereen die zich op de wachtlijst meldt, krijgt het boekje toegestuurd. De nestbezoekers hebben voor de pups die niet zijn aangemeld enkele exemplaren bij zich. 

De mappen zijn bijna op, straks is alleen het puppyboekje er nog


Let op DNA-profiel reu bij fokken!
Bij dekkingen vanaf 1 juni 2014 is het verplicht dat het DNA-profiel van de teef en de reu moet worden bepaald. De fokker is ALTIJD verantwoordelijk voor het leveren van de DNA-profielen, dus ook van de gebruikte dekreu. Het DNA-profiel van de dekreu moet uiterlijk bij de geboorteaangifte meegestuurd worden naar de Raad van Beheer. Als het DNA-profiel dan nog niet beschikbaar is, MOET de dekreu bij de nestcontrôle aanwezig zijn. Daar kan de chipper dan ook het DNA van de reu afnemen. Dat moet wel bij de geboorteaangifte opgegeven worden. Als een buitenlandse dekreu wordt gebruikt, zorg er dan voor dat het DNA-profiel op tijd beschikbaar is. Er wordt op dit moment onderzocht of op de Fokkersdag de mogelijkheid geboden kan worden om DNA af le laten nemen van met name de dekreuen. Hoe en wat, en wat de kosten zullen zijn is nog niet bekend. Wel is duidelijk dat er voldoende belangstelling moet zijn.

Op de agenda:

13 september lezing Paul Mandigers 'Fokken met  kleine populaties' gevolgd door fokkersberaad Stabijhoun te Putten

20 september infomiddag 'Gehoorzame hond' te Putten

21 september Workingtest trainingsdag te Dronten

12 oktober Workingtest (onderlinge wedstrijd) te Vilsteren

18 oktober Lezing 'angst voor vuurwerk en plotselinge harde knallen' te Putten

18 oktober Workshop behendigheid (agility) te Bemmel

19 oktober wandeling met inventarisatie te Bemelen

25 oktober 2e Fokkersdag te Zutphen

7 november Zweetwerkweekend voor beginners te Terschelling

9 november Start NVSW Fokkerscursus te Zwolle

Wat, waar en wanneer


De nieuwste show-verslagen op de website

De verslagen van de shows in Nieuwegein, Goes en Tilburg zijn op de ledenpagina’s gepubliceerd. Heeft u showverslagen die daar nog niet staan, stuurt u dan een scan of kopie naar Hanneke Dijkman.

Bekijk alle showverslagen


Proef NVSW puppytest

De JWC heeft een puppytest voor stabijs ontwikkeld. Fokkers kunnen vrijwillig deze test aanvragen. We gaan dit 3 jaar als proef aanbieden. Na die 3 jaar zullen we bekijken of het verstandig is om hier mee door te gaan. Dat hangt natuurlijk af van het aantal fokkers dat gebruikt maakt van de test, de tevredenheid over de test en de informatie de we uit de tests zullen verkrijgen.


Sanctiebeleid NVSW

Het bestuur heeft in haar vergadering van 5 september jl. een notitie over sanctiebeleid vastgesteld. De bedoeling hiervan is om duidelijk vast te leggen welke 'straffen' zullen worden toegepast als het Huishoudelijk Reglement en/of het fokreglement wordt overtreden.

Statuten en reglementen


Met je hond naar het zwembad


Lekker samen met uw hond naar het zwembad? Bij een aantal buitenzwembaden in Nederland mag dat op de laatste dag van het zwemseizoen. Hondenplons heeft de adressen verzameld

Ook bij u in de buurt?


1e Fokkersdag 2015 op 25 april

Er is wat verwarring ontstaan over de datum van de eerste fokkersdag in 2015. Aanvankelijk stond deze op 11 april in de planning, maar omdat de hal op die datum al was bezet, moest uitgeweken worden naar 25 april.


Wandeling in Zuid-Limburg


Op 19 oktober is er weer een wandeling in het prachtige Zuid-Limburgse Bemelen, een echte Mergelroute. Vóór de wandeling is er de mogelijkheid uw hond te laten inventariseren.

Wandel gezellig mee



Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken