Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hierVeertiende nieuwsbrief Editie 14, april 2013
Stabijhounpups beschikbaar

Door een combinatie van omstandigheden lijkt er momenteel een overschot aan Stabijhounpups te ontstaan. De wachtlijst bij de pupbemiddeling lijkt redelijk (reuen) tot goed (teven) gevuld, maar relatief veel van de aspirant kopers die gebeld worden, geven aan nog even te willen wachten met de aanschaf van een pup of men ziet er toch vanaf. Tegelijkertijd staan er op zeer korte termijn behoorlijk wat nesten op de planning. Kortom, er dreigt een verschil tussen aanbod van en vraag naar pups te ontstaan. De brief die daarop naar fokkers is uitgegaan heeft voor verwarring gezorgd. Voor fokkers staat hier verdere uitleg.

Voor aspirant baasjes is deze puppy-boom natuurlijk een uitgelezen kans om binnenkort al een pup te verwelkomen en de komende zomervakantie te kunnen besteden aan het genieten en opvoeden van het nieuwe gezinslid. Op de website kunt u lezen waar nog pups beschikbaar zijn en hoe u daarvoor in aanmerking kunt komen. 

Geboorteberichten Stabijhoun


Outcross fokbeleid Wetterhoun

Op 4 april jl. zijn leden van de fokadviescommissie en afgevaardigden van de Raad van Beheer nogmaals samengekomen. Tijdens dit uitgebreide gesprek zijn nog een aantal vragen en onduidelijkheden over de stand van zaken binnen de huidige Wetterhounpopulatie besproken. We hebben alle gegevens tot in detail kunnen uitleggen en alle vragen beantwoord. Later deze maand vindt er een gesprek plaats tussen de Raad van Beheer en de tweede rasvereniging waarin deze laatste partij hun visie over de gezondheid van en plannen voor het ras kenbaar zullen maken. Als er een consensus bereikt is tussen alle drie de partijen wordt het Beleidsplan Fokkerij Wetterhounen aangeboden aan het bestuur van de Raad van Beheer die er vervolgens een besluit over zal nemen.

Wat aan het fokbeleid voorafging


Vrijwilligers voor Animal Event gevraagd

Wie o wie heeft er zin om naar het Animal Event te komen met zijn/haar honden. Het zou leuk zijn wanneer er veel Stabijs en Wetters rondlopen om onze rassen te promoten. Als NVSW staan we er met een voorlichtingsstand. Animal Event wordt gehouden op 3, 4 en 5 mei op het terrein van de Beekse Bergen in Hilvarenbeek.

Vraag meer informatie of geef u op


Grote opkomst PDA-onderzoek Stabijhoun

In een extra nieuwsbrief deed de NVSW FAC Stabijhounen een oproep om tijdens de Kampioenschaps Clubmatch van 6 april jl. mee te werken aan het onderzoek naar PDA, een hartaandoening die de laatste tijd wat vaker op lijkt te duiken bij de Stabijhoun. Tot onze grote vreugde hebben de onderzoekers van de Universiteit voor diergeneeskunde Utrecht zeker 85 honden mogen verwelkomen, waarbij het hart werd beluisterd en wat bloed afgenomen ten behoeve van DNA-onderzoek. Er hadden zich zelfs baasjes aangemeld die niet op de Clubmatch waren ingeschreven, maar die het belangrijk genoeg vonden om speciaal de reis voor te ondernemen. Wij danken iedereen hartelijk voor de medewerking en de positieve reacties! 

Uiteraard houden we u op de hoogte van de voortgang van het onderzoek


Meer informatie over en foto's van dekreuen

Op de ledenpagina's van de website zijn de dekreuen te zien die volgens verenigings-eisen ingezet worden in de fokkerij. Per reu is een pagina beschikbaar met een foto en de belangrijkste gegevens erop, maar er is natuurlijk nog meer te vertellen over zo'n reu en fokkers zouden er graag ook meer over weten. Shows bezoeken is een manier om uw reu onder de aandacht te brengen. Een andere mogelijkheid is een online fotoalbum van hem te maken of een eenvoudige website. Een blog is ook niet moeilijk op te zetten en biedt ruimte aan foto’s en wetenswaardigheden over uw reu; bijvoorbeeld een uitgebreide karakterschets, hobby’s, diploma’s, showverslagen en typische dingen die uw reu bijzonder maken. Filmpjes van uw hond in actie maken het helemaal af, zo kan ook zijn gangwerk worden bekeken. De link naar dat blog of fotoalbum zet de webmaster graag voor u op de dekreupagina, zodat geïnteresseerde fokkers direct door kunnen klikken naar meer informatie. Verplicht is dat natuurlijk niet, maar het kan helpen uw hond meer bekendheid te geven, ook al komt u niet (vaak) op shows.

Een goed en gratis blog is bijvoorbeeld dat van Blogger


Symposium Certificeren van de rashondenfokker

In het kader van het 50-jarige bestaan van Kunogonda (vereniging van vrouwelijke kynologen) zal deze op 9 november a.s. een Symposium organiseren over het certificeren van bona fide rashondenfokkers. Waar de Raad van Beheer is gestopt met dit onderwerp, pakt Kunogonda de draad weer op. Er is behoefte aan certificering nu de rashondenfokkerij in de media zwaar onder vuur ligt. Naar verwacht zal het concrete programma van het symposium in mei bekend zijn. Dan zal ook de aanmelding worden opengesteld. Alle ins en outs van certificeren zullen worden uiteengezet en doorgenomen, met aandacht voor de voordelen voor de fokker, en voor wat van hem wordt gevraagd om voor certificeren in aanmerking te komen. Locatie is partycentrum Schimmel in Woudenberg.

Interesse? Houd de datum in uw agenda vrijOp de agenda:
25 mei: Wandeling met inventarisatie bij Kaatsheuvel

1 juni: fokkersdag te Zutphen

9 juni: watertraining te St. Nicolaasga

15 juni: Algemene Leden Vergadering

22 juni: Working Test trainingsdag

29 juni: 1e CAC-show Nederlandse Hondenrassen te Zwolle

Wat, waar en wanneer


Post van de vereniging
Wij krijgen meldingen van NVSW-leden, dat ze post krijgen, waarbij het voor hen niet duidelijk is wie de afzender is. Brieven van de NVSW hebben altijd ons duidelijk herkenbare logo erop en zijn dus goed herkenbaar. Wij geven ook geen adressen van onze leden af. Wel staan adressen van Stabij-en Wetterhoun eigenaren in catalogi van shows (dit is verplicht door de RvB). Kennelijk worden die adressen gebruikt.

1e CAC-show Nederlandse Hondenrassen

Op 29 juni wordt in Zwolle de eerste CAC-show speciaal voor de Nederlandse Hondenrassen georganiseerd. Er zijn tot nog toe 36 Stabij- en 6 Wetterhounen ingeschreven. Dat kan natuurlijk beter! Laat uw chauvinisme even gelden en zet onze rassen trots in de etalage. Deze unieke gelegenheid mag u niet voorbij laten gaan.

Inschrijven kan tot 10 juni


Uitslagen Kampioenschaps Clubmatch
Met ruim 220 inschrijvingen was de Clubmatch weer een groot succes! Bij de Stabijhounen is Saahr Clubwinnaar geworden en bij de Wetterhounen Limka.

Foto's en alle uitslagen
Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken