Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hierVijfde nieuwsbrief Editie 5, oktober 2011
Fokkerscursus NVSW
De NVSW heeft een fokkerscursus in het leven geroepen die bedoeld is voor beginnende fokkers en dekreu-eigenaren van de beide Friese rassen. De cursus zal in Biddinghuizen worden gegeven en bestaat uit drie elementen:
- Theorie over de hond, juridische en kynologische aspecten, dekking, dracht, bevalling en nestgedrag.
- Praktijk van dekking, dracht, bevalling en nestgedrag, o.a. met filmmateriaal.
- Eigen situatie. Gedurende de cursus zal de cursist geholpen worden de eigen situatie in kaart te brengen en alle onderdelen in te vullen en voor te bereiden.
Er zijn twee cursusdata gepland:
Najaar 2011: 29 oktober, 12 en 26 november en 10 december (er zijn nog enkele plaatsen vrij)
Voorjaar 2012: 28 januari, 11 en 25 februari en 10 maart.
Alle cursusdagen zijn op zaterdag van 8.30 tot 16.30 uur. De kosten zijn € 95,00 inclusief cursusmap en werkmaterialen.

Schrijf u hier in


Ode aan de oudjes
Als pup staan onze Friese hounen met hun vertederende smoeltjes volop in de belangstelling. Eenmaal volwassen en in de kracht van hun leven krijgen hun prestaties ook de nodige aandacht. Maar als ze in de herfst van hun leven komen en de ouderdom gebreken meebrengt, neemt de interesse van de omgeving af. Onbegrijpelijk, want ze zijn zo mooi ...
Markante koppen met vaak grijze haren en een wijze, bedaarde blik die laat zien dat ze al heel wat hebben meegemaakt. Prachtig zijn ze!

‘Senioren in het zonnetje’ is een ode aan deze oudjes. Een nieuwe rubriek op de website om de veteranen voor het voetlicht te brengen. Is uw hond 13, 14 of 15 jaar oud, of misschien zelfs ouder, dan kunt u hem of haar - uiteraard met foto - aanmelden voor deze rubriek.
De oudste honden van onze beide rassen worden in een gouden lijstje geplaatst.

Geniet van de veteranen der veteranen


Leden in de Werkgroep Fokkerijzaken benoemd
In de vorige bestuursvergadering heeft het bestuur besloten om een tijdelijke commissie in te stellen die zal adviseren over fokkerijzaken. Leden konden zich hiervoor aanmelden. Het bestuur heeft besloten om iedereen die zich heeft aangemeld in de commissie te benoemen. Op deze manier kunnen allen die willen meedenken ook daadwerkelijk hun steentje bijdragen.

Wie zijn de commissieleden en wat is hun opdracht?


Zweetwerkweekend op Terschelling
De Jacht- en WerkCommissie organiseert een zweetwerkweekend op Terschelling. Zweetwerk is een vorm van speuren waarbij met behulp van de hond aangeschoten of aangereden wild opgespoord wordt. Dit gewonde wild moet zo snel mogelijk gevonden en uit hun lijden verlost worden.

Op een ontspannen wijze leert u de beginselen van sporen leggen en sporen te volgen en wat daar allemaal bij komt kijken. Het opvoeden en trainen van een zweethond is een serieuze zaak. Toch staat het samen plezier hebben bovenaan, er kan een bijzondere band met de hond ontstaan. Het eerste weekend (er komt waarschijnlijk een vervolg) zal gehouden worden van vrijdagavond 28 t/m zondagmiddag 30 oktober.

Ervaar zelf wat zweetwerk oplevert


Geen Bijzondere Algemene Ledenvergadering in het najaar
Tijdens de Algemene Leden Vergadering van 18 juni jl. is afgesproken dat er in het najaar een Bijzondere Algemene Leden Vergadering zou worden gehouden over het fokbeleid van de Wetterhoun. Ook is toen besloten een werkgroep in te stellen om aanbevelingen op te stellen, die voor een zo breed mogelijk draagvlak zouden moeten zorgen.
Voordat de werkgroep daadwerkelijk benoemd kon worden, waren eerst nog gesprekken tussen het bestuur en een aantal leden nodig. Daardoor is e.e.a vertraagd en is de werkgroep nog maar pas echt aan het werk gegaan. Dit betekent uiteraard, dat er nog geen aanbevelingen liggen, die in een ledenvergadering besproken kunnen worden.
Het bestuur gaat ervan uit dat de BALV in maart 2012 gehouden zal worden, voorafgegaan door een fokkersberaad.

Bestuur benoemt nieuwe redactie
Er waren al geruime tijd nieuwe leden voor de redactie van het clubblad, de nieuwsbrief en de website nodig. Een oproep daarvoor heeft meerdere malen in de Fryske Hounen en langere tijd op de NVSW-site gestaan.
Op 5 oktober is er een gesprek geweest tussen bestuur, de leden die het blad en de nieuwsbrief nu nog “in de lucht” houden, en de mensen die zich hebben aangemeld.

N.a.v. dat gesprek heeft het bestuur de volgende leden in de redactie benoemd:
Monique Höltke, Francis Otten, Marjo Vogelaar en Angélique Plasman.

Tentoonstellingsuitslagen vanaf nu op de website
Tot voor kort werden de tentoonstellingsuitslagen die onze Friese hounen door het jaar heen behaalden in het mededelingenblad gepubliceerd. De laatste jaren werd dat steeds lastiger omdat de uitslagen niet regelmatig binnenkwamen. Zo kwam er maanden niets van de Raad van Beheer, zo kwam er een enorme hoeveelheid tegelijk. Daardoor moesten in het clubblad van september jl. uitslagen geplaatst worden van april 2010 tot maart 2011. Die hoeveelheid is veel te groot voor de beperkte ruimte die in het blad beschikbaar is, daarom is besloten de uitslagen niet langer in het blad te plaatsen maar online te zetten.

De uitslagen worden al enige jaren ook op de website geplaatst, inclusief showrapportjes per hond. Veel uitgebreider dus dan wat u in het clubblad kon vinden. Dat de tentoonstellingsuitslagen zouden verhuizen van het clubblad naar de site was al bekend, dat voeren we nu door.
Zodra er nieuwe showverslagen op de site staan, wordt dat in de eerstvolgende nieuwsbrief vermeld, met een link naar de plaats waar u ze kunt vinden: netjes bij elkaar, op de ledenpagina’s.

Hier staan alle showverslagen vanaf januari 2003


Update Kampioens Clubmatch 2012
Er zijn bij het bestuur vragen binnengekomen over de locatie van de clubmatch en dan met name over de ondergrond (die zou drassig kunnen zijn). Wij vinden de locatie geweldig voor onze jubileum-clubmatch! Veel ruimte, een schitterende omgeving, en honden zijn welkom in de kantine. Een locatie die de mogelijkheid in zich heeft om wat leuke extra activiteiten te organiseren voor de "wachters", maar bijv. ook voor kinderen!

Natuurlijk is het in de eerste plaats een show, waar kampioenspunten verdiend kunnen worden, en we hebben alle begrip voor de zorgen die er zijn. Daarom hebben we besloten dat er een houten vloer in de manege-bak zal worden gelegd, zodat iedereen zijn hond goed kan presenteren.
Maar eigenlijk hopen we op mooi weer, want dan wordt de show buiten gehouden.

Lees meer over het lustrum in 2012


Let op! Gewijzigde data fokkersdagen 2012

Omdat de Hanzehal dubbel was geboekt (buiten de schuld van de NVSW) zijn de data van de fokkersdagen in 2012 verzet naar zaterdag 12 mei en zaterdag 13 oktober.

Binnenkort verwacht: Stabijhoun-reutjes
De komende tijd worden er veel Stabijhoun-nestjes verwacht. De wachtlijst voor zwart-witte reutjes is bijna leeg. Dat betekent dat geïnteresseerden binnen 2 tot 4 maanden aan de beurt kunnen zijn. Zoekt u een reutje of wilt u uw inschrijving omzetten, neem dan contact op met de pupbemiddeling.

Ook een pup?


Op de agenda:
16 oktober te Lemiers:

Wandeling met inventarisatie28/29/30 oktober op Terschelling:

Zweetwerk weekend29 oktober te Biddinghuizen:

Start 1e NVSW fokkerscursus

Wat, waar en wanneer


Kampioen

Op de IJsselshow in Zwolle is Wetterhoun Lobke fan de Frije Wetters Kampioen der Nederlandse Rassen geworden. Vorig jaar sleepte haar dochter en huisgenoot Limka die titel in de wacht. Wij feliciteren eigenaren Gre en Henk Mostert met deze tweede overwinning op rij.

Bijzondere dekking

Een koppeltje Stabijhounen nam de fokkersdag op 17 september jl. wel erg letterlijk. De geplande (en goedgekeurde) combinatie koos aan het einde van de fokkersdag de parkeerplaats van de Hanzehal uit om haar liefde te bezegelen, tot hilariteit van de laatste aanwezigen. We hopen het resultaat van deze dekking op één van de volgende fokkersdagen te mogen aanschouwen.


Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken