Wilt u deze nieuwsbrief online bekijken, klik dan hier



drienendertigste nieuwsbrief 33, 2 juli 2016
JWC-ad interim

Tijdens het fokkersberaad van 23 juni j.l. is een JWC-ad interim gevormd. Deze commissie bestaat uit Dick Greve, Janette Haring, Truus Vernhout en Elly vd Helm.

Zij zullen een enquete onder de leden houden, om wensen t.a.v. het werken met de honden te inventariseren. Dit zullen zij, tesamen met de uitkomst van de discussieavond verwerken in een concept beleidsplan.


Zweetwerkwedstrijden

Op  5 november a.s. zal er een officiële zweetwerkwedstrijd georgansieerd worden. Er wordt een F-spoor gelopen, waarbij een CAC verdiend kan worden.

18 december is de tweede editie van de onderlinge Kerstzweetproef.

Over beide proeven volgt nog nadere informatie.


16 oktober: workshop vererving

Op 16 oktober zal Marjolein Roosendaal een workshop verzorgen over: vererving

Voor een outcrossproject  is het voor onze fokkers van belang dat in grote lijnen duidelijk is hoe dingen van andere rassen vererven en wat we binnen de outcross tegen zouden kunnen komen.
Hoe groot is de kans op ongewenste kleuren,vachten en andere kenmerken? En hoe snel kun je dingen weer wegfokken?

Op deze dag bekijken we de manier van vererven van diverse eigenschappen op gebied van ziekte, vachten, kleuren en dergelijke. 

De workshop is op 16 oktober in Partycentrum Schimmel in Woudenberg. De kosten zijn: €25,00 voor de hele dag, dit is incl. koffie, thee en een lunch. Van 10.00 uur tot 16.30 uur.

Opgeven kan via de webwinkel.
 


Nieuw puppyboek

“Het opvoeden van een Stabij of Wetterhoun doe je niet zomaar”

Sinds enige tijd ontvangen degenen die zich aanmelden voor de pupwachtlijst het boek met bovengenoemde titel gratis thuis. De kosten van dit boek zijn dusdanig, dat dit niet meer uit de afdracht per pup (die elke fokker betaalt) kan worden bekostigd. Dat zou leiden tot een verhoging van de afdracht voor de fokker per pup en dat is niet wat het bestuur wil.

Daarom is het volgende besloten:

De afdracht per pup blijft ongewijzigd. Hieruit wordt deelname van het nest aan de fokkersdag bekostigd, maar ook de pupinformatiedienst, de nestbezoeken en een gering bedrag voor het fokbeleid van de rassen.

De informatie voor de pupkopers wordt als volgt geregeld: Pupkopers die zich inschrijven op de wachtlijst ontvangen het boek (gratis). Fokkers kunnen ‘eigen’ pupkopers stimuleren zich in te laten schrijven op de wachtlijst met als voorkeur voor een bepaalde fokker. Ook deze pupkopers ontvangen vervolgens het boek. Pupkopers die niet op de wachtlijst willen, kunnen het boek via de webwinkel aanschaffen (€ 12,95). Ook fokkers kunnen dat natuurlijk doen, maar dat is aan hen.

Fokkers van de NVSW betalen een speciale netto prijs via de webwinkel 

 Op deze wijze hoeft de afdracht niet verhoogd te worden.


Split Paw Pad Disease

Recent is het professor Vandenabeele, hoofd dermatologie van de Faculteit Diergeneeskunde in Merelbeke (België) opgevallen dat er relatief veel Friese Stabijs zijn die te maken hebben met een dermatologische aandoening genaamd ‘split paw pad disease’.

Bij deze aandoening komt de hoornlaag van de huid van de zoolkussentjes los (voornamelijk van het grote zoolkussen), vaak na zwemmen of na het nat geweest zijn van de poten in het algemeen. Dit is een behoorlijk pijnlijke aandoening en de incidentie in ons ras lijkt redelijk hoog te liggen, zou dit - zeker gezien de beperkte omvang van het ras - een zeer interessante aandoening zijn om verder onderzoek naar te doen, en dit ook gekoppeld met genetisch onderzoek.

Maar daar is jullie hulp echter voor nodig, aangezien het opstarten van een onderzoek niet alleen de nodige financiële middelen vraagt, maar ook het nodig personeel, en belangrijker nog, een groep van aangetaste dieren om te vergelijken met een groep niet-aangetaste dieren.
Voor dit laatste vragen we daarom de hulp van de NVSW-leden.

Indien u een hond zou hebben die last zou krijgen van het loslaten van de huid van een zoolkussentje, zou het enorm helpen indien u dit ook officieel laat diagnosticeren! De diagnose van split paw disease kan gesteld worden via een biopsie, die uw eigen dierenarts kan uitvoeren. Indien blijkt dat de diagnose van split paw disease bevestigd wordt, dan zou het zeer gewaardeerd worden om deze door te sturen, samen met de gegevens van de hond (inclusief stamboom), zodanig dat deze bewaard kunnen worden in het kader van het onderzoek.
De stamboom is nodig zodat de faculteit kan kijken of er daadwerkelijk familiaire verbanden zijn.
Deze gegevens kunnen doorgestuurd worden naar: m.roosendaal@gmail.com


Digitaal archief: wie helpt?

Het bestuur wil een begin maken met het digitaal vastleggen van het archief. Nu staat dat nog in ordners bij de verschillende secretarissen. Bij overdracht van de ene naar de volgende functionaris zou er informatie (en dus geschiedenis) van de NVSW verloren kunnen gaan. Bovendien worden er nu natuurlijk ook steeds meer zaken digitaal verwerkt, maar die gegevens staan weer op de individuele PC van degene die er mee werkt.

Wie kan ons op weg helpen hier systeem in aan te brengen?

Info: secretaris@nvsw.nl


Kampioenen 2015

Op de AV zijn zoals gebruikelijk de kampioenen van het vorige jaar gehuldigd. Voor alle honden was er een mooie rozet, met naam en titel. Bovendien kregen ze een tasje met lekkers. Voor de baasjes was er bos bloemen. Klik hier voor de lijst met kampioenen en foto's



Willem van Duijn lid van verdienste

Vanwege zijn jarenlange inzet voor het fokbeleid van de Stabijhoun, heeft het bestuur Wim van Duijn benoemd tot lid van verdienste. Tijdens de AV kreeg hij het bijbehorende bord uitgerijkt.

 


Geert Jan in het bestuur

Tijdens de AV is Geert Jan de Jong benoemd in het bestuur.


agenda

25 september, vrijwilligersdag

9 oktober, workshop "Angst voor vuurwerk"

9 oktober, trainingsmiddag aspirant testers Puppytest Stabijhoun

16 oktober, workshop vererving

29 oktober, 2e fokkersdag 2016

5 november, officiële zweetwerkwedstrijd

12,en16 november en 3 en 17 december, fokkerscursus najaar 2016

18 december, kerstzweetwerkproef

29 januari, 12 en 26 februari en 12 maart; fokkerscursus voorjaar 2017

1 april, clubmatch

20 mei, fokkersdag voorjaar 2017

17 juni, AV 2016

28 oktober, fokkersdag najaar 2017

alle informatie op agenda



Showverslagen

Heeft u showverslagen die nog niet op de website staan, stuurt u dan een scan of kopie naar Margaritha Falkena




Aanmelden voor deze nieuwsbrief
Vorige nieuwsbrieven bekijken